Agar je přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Gracilaria a Gelidium. Používá se jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin. Taje při 96 °C a tuhne při 40 °C. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodných kmenů.
Balení obsahuje 10 gramů agaru od firmy VitalCountry.
Jak vyrobit gel z agaru a bylinné tinktury?
Na drobno nasekanou léčivou rostlinu nebo medicinální houbu dáme do lihu o koncentraci cca. 30-40% (množství asi 15 gramů na 100 ml lihu). Líh je možné zakoupit zde. Alkoholový macerát (budoucí tinkturu) necháme zrát v teple a stínu - např. u radiátoru nebo v nějaké teplé místnosti (obývák za gaučem ...)a to po dobu 3 týdnů. Můžeme průběžně protřepávat (ideálně 1x denně).
Po 3 týdnch velmi pečlivě bylinnou/houbovou drogu vymačkáme, scedíme.
Do studené tinktury přidáme agar-agar. Na 200 ml tinktury dáváme 1 ZAROVNANOU čajovou lžičku agar-agaru.
Provaříme asi 1 minutu (prakticky odstavíme jakmile se objeví první bublinky).
Necháme mimo vařič schládnout do zgelovatění.
Přidáme olivový olej (1 polévková lžíce na 200 ml zatuhlého gelu).
Pokud chceme, můžeme přidat trošku esenciálního oleje dle účelu gelu (např. limetka, rozmarýna, tea tree, majoránka), EO by měl respektovat nemoc, kterou se snažíte vy/léčit.
Promixujeme ponorným mixérem, aby došlo ke spojení gelu s olejem (olej je hlavně pro lepší roztíratelnost).
Pokud je gel moc hustý nebo rosolovitý, přidejte ještě trošku olivového oleje (gel musí být roztíratelný).
Trvanlivost cca. 1 rok (doporučuji uchovat v lednici, byť gel obsahuje líh a neměl by se skazit). Pokud chceme mít jistotu, že se gel nezkazí, tak před promixováním ponorným mixemrem přidáme troškupropolisové tinktury (která konzervuje a současně hojí) nebo pár kapek tea tree oilu.
Příklad z praxe:
Můžete si vyrobit gel např.
jírovce maďalu květu,
z jírovce maďalu oloupaného plodu,
kořene kostivalu,
nebo harpagofyta ležatého (do této tinktury doporučuji přidat trošku napráškované pryskyřice z rostliny boswelia a trošku propolisu kvůli vyšší účinnosti, konzervaci a vůni) apod.